Робимо органайзер для спецій у вінтажному стилі

Усім відомо, що спеції настільки важливі, що навіть стали причиною великих географічних відкриттів, тобто, саме заради них, шукаючи Індію, відкрили Америку. Були часи, коли приправи цінувались більше за золото, хоч і зараз є такі пахучі речовини, які коштують не менше, наприклад, шафран. У кожного з нас на кухні окрім банальної солі і перцю обов’язково є ще пакетики і баночки з усім відомими спеціями, куркумою чи корицею, а хтось колекціонує, і більш вишукані приправи. Зараз не треба пливти через океан, щоб придбати найоригінальніші ароматні додатки до наших страв, достатньо завітати в найближчий супермаркет. Ми радо експериментуємо з ними, щоб відчути нові смаки і запахи, з часом назбируючи свою невелику чи доволі серйозну колекцію. Це дуже добра звичка, бо прянощі не тільки роблять нашу їжу більш смачною, але й несуть багато користі, що теж загальновідомо.

органайзер для спецій у вінтажному стилі, майстер-клас

Але не всім відомо, як правильно купувати, а потім зберігати приправи, бо в цій справі є кілька важливих секретів.

Купуємо спеції правильно

Колись пахучі речовини з далеких країв слугували валютою, а ті, хто їх продавав, були багатіями. Як не дивно, це не змінилося, бо яскраві пакетиками з травами, насінинами, сумішами купляються дуже добре і не тільки в тих країнах, де традиційна кухня схильна до їх широкого застосування.

Цікаво! Колись наші предки не знали багатьох спецій, використовуючи тільки найбільш розповсюджені, чорний перець, корицю, гвоздику, лавровий лист. Українці також знаходили багато прянощів у власному городі, це кріп, петрушка, любисток, м’ята, шавлія та інші рослини.

Але сьогодні ми можемо купити набагато більше, головне, правильно обрати.

Прості правила купівлі спецій

  • Краще ціле, ніж частини. Купуйте цілі зерна перцю, квіточки гвоздики, кору коричного дерева, мускатний горіх і таке інше. Готовою сумішшю, звісно, легше користуватись, але її склад можна ставити під сумнів, крім того, більшість виробників додає у неї дешеві замінники і сіль.
  • Перевірений бренд. Спеції відомих торгових марок коштують дорожче, але сировина використовується якісніша, бо багаті виробники закупляють у кращих постачальників.
  • Якщо базар, то тільки східний. Не купуйте спеції на наших базарах, хіба ви повністю впевнені у продавці. По-перше, там обманюють, пропонуючи замість дорогої кориці касію, яка ще й шкідлива для здоров’я. Таких прикладів підміни дорогого дешевим безліч. По-друге, спеції на ринках зберігаються довгий час відкритими, у вологому приміщенні або просто неба, а це шкодить їх якості.

От ми й підійшли до питання зберігання приправ, воно дуже важливе, бо неправильний підхід в прямому сенсі вбиває аромат і смак.

Прості правила зберігання спецій

  • Сухість. Більшість приправ висушені, тому їх треба зберігати у сухому місці, волога призведе до втрати якостей, а також до розвитку плісняви. Ємкість має бути щільно закрита, якщо стоїть на кухні, там завжди підвищена вологість.
  • Темнота. Сонячні промені негативно впливають на такі тендітні пахучі речовини, випаровуючи їх.
  • Помірна температура. Спека вбиває аромат і смак, тому краще не розташовувати приправи близько до нагрівальних приборів чи плити.
  • Нейтральні матеріали. Майже всі приправи хімічно активні, тому тримати їх можна тільки у ємкостях із скла, глазурованої кераміки, нержавіючої сталі і емальованої сталі.

Якщо ємкість із прозорого скла, то її краще прибирати у шафку, щоб позбутися негативного впливу світла. Найкраще пакування для спецій, звісно, фабричне, особливо, якщо це фольга чи спеціальний волостійкий папір. Не забуваємо, що ці пакунки мають бути щільно закриті, якщо це неможливо, то речовину краще пересипати у ємкість, що закривається. Однак, невідкриті пакети – кращий варіант для зберігання.
Якраз для таких пакетів ми і будемо робити органайзер, бо мало на якій кухні їх нема у великій кількості. Часто вони лежать розкидані по поличках чи у шухлядах, що і незручно, і неестетично.

Органайзер у вінтажному стилі. Майстер-клас

Для того, щоб зробити бокс для пакетиків з приправами, можна використати підручні матеріали. Для цього треба: картонна пакувальна коробка, гуаш, серветки і клей ПВА, лак на водній основі.

органайзер для спецій у вінтажному стилі, майстер-клас

До роботи!

1. Підходящу коробку готуємо до декупажу, акуратно відрізаємо зайве.

2. Фарбуємо коробку білою гуашшю, можна використати акрилову фарбу для побілки.

органайзер для спецій у вінтажному стилі, майстер-клас

3. Робимо декупаж, обравши серветки на свій смак. Для цього вирізаємо чи відриваємо мотиви і приклеюємо їх розведеним водою клеєм ПВА. Якщо навичок у декупажі, краще брати невеликі мотиви, їх легше наклеювати.

органайзер для спецій у вінтажному стилі, майстер-клас

4. За допомогою гуаші чи акрилової фарби робимо декупаж більш природним, тонуючи краї мотивів за допомогою непотрібної кухонної мочалки. Це необов’язково, якщо результат подобається і так.

5. Лакуємо виріб. Якщо лаку немає, можна скористатись нерозведеним ПВА. При використанні гуаші НЕ ЛАКУВАТИ!

органайзер для спецій у вінтажному стилі, майстер-клас

Органайзер готовий! Чекаємо, поки висохне лак і складаємо наші дорогоцінні пакуночки, щоб усе було під рукою, коли настане момент кулінарного натхнення.

Нижче відео, як зробити такий органайзер з коробок з-під цукерок у призабутій, але ностальгічній, рукодільній техніці. Прошу підписуватись на канал https://www.youtube.com/channel/UCS8-hmLzvk3K8DWos2mEsJw, там багато цікавого з серії «З непотрібного потрібне» і є майстер-класи для дітей. Екологічне мислення треба формувати змалку!

Марина Франчук

Схожі статті
З непотрібного потрібне: шиємо чохли для зберігання взуття
Нужные вещи из ненужных вещей своими руками

Наверх